Vad är Native advertising?

Enligt oss är native advertising dels native ads men också en native story. Native ads är annonser som påminner om utseendet på den sida det handlar om. Det betyder att en artikelpuff är native på en nyhetssida. Det finns ingen anledning att försöka lura läsare med native advertising utan det ska särskilja på så sätt att det är tydligt för läsaren att det inte är redaktionell text.

För oss är native advertising inte bara en native ad, men på en nyhetssajt så bör det vara en native story. Det vill säga en nyhetsartikel som är intresseskapande om företaget och erbjudandet.

Native advertising kan vara olika på olika sajter, men vi pratar oftast om det på nyhetssajter där vi skapat native advertising på Aftonbladet, Expressen, Dagens nyheter (DN.se), Svenska dagbladet (Svd.se och nliv.se), lokaltidningar genom mediekompaniet och Göteborgsposten (gp.se) för att nämna några.

Native advertising är en del inom content marketing och det har inte varit helt enkelt kring vad det ska kallas och omfattas. Ofta används många andra begrepp som är native advertising. När man pratar om redaktionell annonsering, advertorials, redaktionella annonser, digital bilaga och patnersajt så handlar det oftast om native advertising. Dock har advertorials och andra begrepp ibland använts i syfte att skapa länkningar som ska gynna företaget på googles sökningar och har utsatts för mycket kritik. Detta är trots samma begrepp någonting helt annat och ska inte sammanblandas.